Οδηγός Ασφαλών Συναλλαγών

1. Οδηγός για αγοραστές

Μη δώσετε προκαταβολή, προτού δείτε και ελέγξετε το όχημα.

Μην παρασύρεστε από μια χαμηλή τιμή "ευκαιρίας". Μη στείλετε προκαταβολή για αγορά, όταν η επικοινωνία με τον πωλητή γίνεται αποκλειστικά μέσω email ή όταν αυτός βρίσκεται στο εξωτερικό. 

Μην καταβάλλετε χρήματα χωρίς να δείτε τον πωλητή και το όχημα από κοντά. Εξετάσετε την κυριότητα, αλλά και την πραγματική κατάσταση του οχήματος. Βεβαιωθείτε ότι το όχημα που είδατε στην αγγελία, ανήκει πράγματι στον πωλητή και ότι δεν έχει παρακράτηση κυριότητας (λόγω οφειλής). Ελέγξτε την άδεια κυκλοφορίας και σε περίπτωση παρακράτησης της κυριότητας, μη δίνετε προκαταβολή και μην πληρώνετε την οφειλή του πωλητή, με την εγγύηση υπεύθυνης δήλωσης η ιδιωτικού συμφωνητικού. Αν, μετά την πληρωμή που θα κάνετε, αρνηθεί να σας μεταβιβάσει το αυτοκίνητο, θα εμπλακείτε σε έναν δικαστικό αγώνα με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Ζητήστε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και μάθετε από κάποια αντιπροσωπεία ή ασφαλιστική εταιρία, λεπτομέρειες για το ιστορικό του οχήματος (π.χ. έτος πρώτης κυκλοφορίας, διανυθέντα χιλιόμετρα, σέρβις, βλάβες, ατυχήματα κ.α.). Πριν από την αγορά του οχήματος, καλό θα είναι να πραγματοποιηθεί τεχνικός έλεγχος από κάποιον ειδικό. Σε περίπτωση που το όχημα είναι εισαγωγής (μεταχειρισμένο), ελέγξτε την πραγματική χρονολογία πρώτης κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό, αφού η Ελληνική άδεια κυκλοφορίας, αναγράφει την ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας στη χώρα μας.

Εφόσον το όχημα βρίσκεται στην Ελλάδα, προτιμήστε να πάτε αυτοπροσώπως, να το πληρώσετε και να το παραλάβετε αμέσως, μαζί με τα σχετικά έγγραφα. Μη στέλνετε χρήματα χωρίς να δείτε τον πωλητή και να παραλάβετε το όχημα γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τα χάσετε.

Η διαδικασία πληρωμής ενός οχήματος, είναι καλό να γίνεται μέσα σε μία τράπεζα και όχι οπουδήποτε αλλού, αφού η μεταφορά μετρητών, ενέχει πολλούς κινδύνους. Είναι πιο ασφαλές, να μεταφέρετε τα χρήματα από τον λογαριασμό σας, στον λογαριασμό του πωλητή, αφού πρώτα ελέγξετε την ταυτότητά του και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, από την οποία προκύπτει ότι είναι ο ιδιοκτήτης.

Οι απατεώνες βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες για να σας εξαπατήσουν: (π.χ. ότι έχουν κάποια "μεγάλη" θέση κύρους ή ότι θα χάσετε την "ευκαιρία" ή ότι έχουν ανάγκη ή ότι αναχωρούν άμεσα για το εξωτερικό...). Ακόμα και στην περίπτωση που σας δώσουν πραγματικά στοιχεία (π.χ. ονοματεπώνυμο και αριθμό λογαριασμού Ελληνικής τράπεζας), μην καταθέσετε χρήματα, εάν αρνούνται να σας συναντήσουν. Οι επιτήδειοι αναφέρουν συχνά ότι βρίσκονται πολύ μακριά ή σε κάποια δυσπρόσιτη περιοχή (π.χ. σε νησί) για να μην μπορείτε να πάτε άμεσα και έτσι να σας εξαπατήσουν...

Εφόσον το όχημα βρίσκεται στο εξωτερικό, είναι προτιμότερο να οριστικοποιήσετε τη συμφωνία με κάποιο ιδιωτικό συμφωνητικό, που θα υπογράψετε προτού ξεκινήσετε το ταξίδι. Ακολούθως θα ταξιδέψετε οι ίδιοι, για την πληρωμή, την παραλαβή των εγγράφων κυριότητας και φυσικά τη μεταφορά του οχήματος στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση που η συναλλαγή σας αφορά ανταλλακτικά, προτιμήστε να επισκεφτείτε ο ίδιος τον πωλητή και να τα πληρώσετε τη στιγμή της παραλαβής ή ζητήστε από τον πωλητή να στείλει το εμπόρευμα με αντικαταβολή, ώστε να πληρώσετε την αξία του κατά την παραλαβή του. Μόνο τότε θα είστε σίγουρος ότι θα παραλάβετε την παραγγελία σας και δεν θα χάσετε τα χρήματά σας.


2. Οδηγός για πωλητές

Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής οδήγησης του οχήματός σας, θα πρέπει να είστε πάντα μέσα στο όχημα. Μην αφήνετε τον υποψήφιο αγοραστή να οδηγήσει μόνος του το όχημα που πουλάτε και μην επιτρέπετε την δοκιμή του, από άτομα που δεν διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης.

Να είστε προσεκτικοί με υποψήφιους αγοραστές που σας καλούν με απόκρυψη και σας ζητούν ραντεβού για να εξετάσουν το όχημά σας. Ζητήστε τον αριθμό του τηλεφώνου τους και σημειώστε κάπου τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος με το οποίο σας επισκέφτηκαν.

Όταν δέχεστε υποψήφιους αγοραστές, φροντίστε να είναι ημέρα και να μην είστε μόνοι σας.

Μη στείλετε σε άγνωστους -με φαξ ή email- αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματός σας και μη δίνετε σε κανέναν τα πρωτότυπα έγγραφα του οχήματος, πριν σας καταβάλλει τα χρήματα που συμφωνήσατε.

Αποφύγετε τη μεταβίβαση του οχήματος, όταν η πληρωμή γίνεται (εκτός τραπεζικού καταστήματος) με επιταγή ιδιώτη, αφού αυτή μπορεί να είναι πλαστή ή ακάλυπτη. Προτιμήστε τραπεζική επιταγή και επιβεβαιώστε τη γνησιότητά της προτού προβείτε στη μεταβίβαση του οχήματος.

Αποφύγετε να επισκέπτεστε εσείς τους υποψήφιους αγοραστές, γιατί αυτό αδυνατίζει τη διαπραγματευτική σας θέση. Συχνά οι αγοραστές επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες για να ζητήσουν χαμηλότερη τιμή από την προσυμφωνημένη και στην περίπτωση που τελικά η πώληση δεν πραγματοποιηθεί, θα έχετε ταλαιπωρηθεί χωρίς λόγο.


3. Ενημερωθείτε για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι απατεώνες


Απατεώνες που εμφανίζονται ως πωλητές:

Αποφύγετε τις αγγελίες που αναγράφουν email ή/και τηλέφωνο στις φωτογραφίες ή/και στην περιγραφή του οχήματος, γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για απάτη. Μη στείλετε προκαταβολή στην περίπτωση που η επαφή με τον πωλητή γίνεται μόνο μέσω email ή μόνο μέσω κινητού τηλεφώνου. Ζητήστε το σταθερό του τηλέφωνο, προτού  τον συναντήσετε για να δείτε το όχημα που σας ενδιαφέρει. Αν ο πωλητής αρνηθεί να σας δώσει το σταθερό του, τότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Κάποιες φορές, οι απατεώνες δίνουν τηλεφωνικά νούμερα σταθερού, που μπορεί να ανήκουν σε τρίτους, όπως εταιρίες, καταστήματα κλπ. ή να είναι λάθος ή ανύπαρκτα νούμερα, στα οποία δεν απαντά κανείς, με σκοπό να σας εξαπατήσουν. Μην εμπιστεύεστε τους πωλητές που αρνούνται να δώσουν το σταθερό τους τηλέφωνο ή δίνουν αριθμούς που δεν ισχύουν και επικοινωνούν μόνο μέσω email ή κινητού.

Όταν η συναλλαγή γίνεται από απόσταση και σας ζητούν να προπληρώσετε είτε με τραπεζική κατάθεση, είτε μέσω Western Union, PayPal κλπ., προκειμένου να σας στείλουν το όχημα με μεταφορική εταιρεία, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα το παραλάβετε ποτέ! Η μεταφορική θα είναι ανύπαρκτη και η -τυχόν- ιστοσελίδα της ψεύτικη, με σκοπό να σας εξαπατήσουν. Προσοχή στα email και στα κινητά τηλέφωνα των πωλητών, όταν η αγγελία αφορά αυτοκίνητο που πωλείται σε τιμή "ευκαιρίας" και βρίσκεται δήθεν στο εξωτερικό...

Να είστε επιφυλακτικοί στην επικοινωνία μέσω email,αφού είναι πιθανό να λάβετε email με στοιχεία ανύπαρκτου αποστολέα ή email που προέρχονται από διεθνείς λογαριασμούς (Gmail, Yahoo κλπ.), όπου σ΄αυτές τις περιπτώσεις, η ταυτοποίηση του πραγματικού αποστολέα, δεν είναι τεχνικά εφικτή. Μη στέλνετε προσωπικά δεδομένα μέσω email ή sms και ιδιαίτερα δεδομένα που σχετίζονται με πιστωτικές κάρτες ή/και τραπεζικούς λογαριασμούς.

Απατεώνες που εμφανίζονται ως αγοραστές:

Προσοχή και στα μηνύματα SMS από δήθεν αγοραστές του εξωτερικού. Κάποιοι απατεώνες, θα προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι δήθεν θέλουν να αγοράσουν το όχημά σας και μάλιστα χωρίς να το δουν! Θα σας προτείνουν να πληρώσουν μέσω PayPal και δεν θα παζαρέψουν καθόλου την τιμή... Μην απαντήσετε σε SMS από το εξωτερικό και ιδιαίτερα αν στο κείμενο αναφέρεται κάποιο email. Αποφύγετε την άσκοπη ανταλλαγή email και sms, γιατί οι απατεώνες απλά προσπαθούν να σας εξαπατήσουν. Η πληρωμή μέσω PayPal μπορεί πολύ εύκολα να ακυρωθεί (μέσω της πιστωτικής κάρτας) και εσείς να χάσετε το αυτοκίνητό σας! Άλλες φορές έχουν σκοπό να σας αποσπάσουν κάποια χρήματα (συνήθως 1.000 € έως 2.000 €) και σας ζητούν να πληρώσετε τα έξοδα μεταφοράς -τα οποία σας έχουν τάχα προκαταβάλλει με κατάθεση πλαστής ή ακάλυπτης επιταγής- και τα οποία σας ζητούν να πληρώσετε απευθείας στην μεταφορική εταιρεία, μέσω Western Union, Money Gram κλπ. Στην περίπτωση που τα στείλετε, θα τα χάσετε! 

Προσοχή και στις συναλλαγές με τις επιταγές. Οι επιταγές συνήθως είναι ακάλυπτες ή πλαστές! Όταν κατατεθεί στην τράπεζά σας μία επιταγή από το εξωτερικό, για να εισπραχθούν τα χρήματα, απαιτείται -περίπου- ένας μήνας. Μετά την πάροδο αυτής της περιόδου, θα διαπιστώσετε ότι η επιταγή που σας έστειλαν είναι ακάλυπτη ή πλαστή. Στο μεσοδιάστημα, εκτός από το τέχνασμα της μεταφορικής εταιρίας και των εξόδων μεταφοράς που ζητούν και περιγράψαμε παραπάνω, χρησιμοποιούν και άλλες μεθόδους. Μια από αυτές, είναι να σας στείλουν μια επιταγή με μεγαλύτερο ποσό από το τελικό τίμημα και στη συνέχεια να ζητήσουν από εσάς να τους επιστρέψετε τη διαφορά, γιατί δήθεν έκαναν λάθος στο ποσό της επιταγής. Ζητούν φορτικά με τηλεφωνήματα ή/και email να τους δώσετε πίσω τα επιπλέον χρήματα. Στην περίπτωση που στείλετε τα χρήματα, θα τα χάσετε. Οι πληρωμές μέσω Western Union, Money Gram κλπ , είναι ανώνυμες και δεν παρέχουν καμία εγγύηση ότι θα βρείτε τους απατεώνες που σας εξαπάτησαν...Για την παραλαβή των χρημάτων που αποστέλλονται μέσω αυτών των εταιριών, απαιτείται μόνο το νούμερο της συναλλαγής και τις περισσότερες φορές η παραλαβή των χρημάτων γίνεται με πλαστή ταυτότητα. Θα πρέπει λοιπόν να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην εμπιστεύεστε κανέναν...


4. Γενικά


Αν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα από τις αγγελίες που δημοσιεύονται στο site μας (ιδιωτών και εμπόρων) ή αν υποπέσει στην αντίληψή σας κάποια παραπλανητική ή ψεύτικη αγγελία, παρακαλούμε να μας ειδοποιήσετε άμεσα, με email στο info@ix.gr ή κάνοντας παρατήρηση στην συγκεκριμένη αγγελία. Σε κάθε αγγελία (κάτω από τις φωτογραφίες), υπάρχει η σχετική επιλογή και μπορείτε να κάνετε την παρατήρησή σας. 

Προτιμήστε τους επαγγελματίες έμπορους, που διατηρούν καταστήματα στην Ελλάδα, προκειμένου -σε περίπτωση προβλήματος- να έχετε μια υπεύθυνη αντιμετώπιση. Οι αγορές μέσω των επαγγελματιών, συνοδεύονται από εγγύηση και χρηματοδοτικές λύσεις.

Σας επισημαίνουμε, ότι το ix.gr αποστέλλει ενημερωτικά email (alerts) σε υποψήφιους αγοραστές οχημάτων (σχετικά με δημοσιευμένες αγγελίες στο site) μόνο στην περίπτωση που το έχουν επιλέξει. Δεν θα σας ζητήσουμε ποτέ τους κωδικούς σας ή άλλα προσωπικά στοιχεία. Σε περίπτωση οποιασδήποτε αμφιβολίας, στείλτε μας email στο info@ix.gr ή τηλεφωνείστε μας (καθημερινές/ώρες γραφείου).


0.0013489723205566